 Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i z bardzo pożywnych, zdrowych potraw. Z tego powodu upodobali sobie ją zwłaszcza ci miłośnicy kulinariów, którzy w swoich daniach poszukują nie tylko wyjątkowych doznań dla kubków smakowych, ale i doskonałych wartości odżywczych. Świetnym sposobem na wprowadzenie jej elementów do swojego jadłospisu jest przygotowanie burgerów ze składnikami charakterystycznymi dla tego rejonu świata. Sprawdź, jak się za to zabrać!
Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i z bardzo pożywnych, zdrowych potraw. Z tego powodu upodobali sobie ją zwłaszcza ci miłośnicy kulinariów, którzy w swoich daniach poszukują nie tylko wyjątkowych doznań dla kubków smakowych, ale i doskonałych wartości odżywczych. Świetnym sposobem na wprowadzenie jej elementów do swojego jadłospisu jest przygotowanie burgerów ze składnikami charakterystycznymi dla tego rejonu świata. Sprawdź, jak się za to zabrać!
Kuchnia śródziemnomorska — jaka jest i co ją wyróżnia?
Kuchnia śródziemnomorska jest kolorowa, różnorodna i pełna najrozmaitszych akcentów smakowych. Pełno w niej świeżych warzyw uprawianych w tym regionie, lokalnych gatunków ryb i owoców morza. Obecne są w niej również liczne wpływy kulinarnych tradycji Słowian Południowych, a także tureckie czy arabskie. W tej kuchni używa się przypraw pochodzących z każdego zakątka Morza Śródziemnego, często wzbogaca też smak i sytość potraw dodatkiem oliwy. W greckich, hiszpańskich czy włoskich tradycjach kulinarnych przewija się wiele rodzajów mięs, przede wszystkim baranina, jagnięcina, wołowina i mnóstwo gatunków ryb.
Jak przygotować burgery w wersji śródziemnomorskiej?
Burgery w tej wersji łączą sytość i łatwość przygotowania amerykańskiej kanapki ze zdrowymi, apetycznymi składnikami charakterystycznymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Taką kombinację można uzyskać na wiele sposobów. Najłatwiej zacząć od klasycznego kotleta wołowego lub przyrządzonego z mieszanki różnych rodzajów mięs, cebuli i przypraw. Potrzebna będzie oczywiście także świeża, chrupiąca bułka, obficie posmarowana sosem o śródziemnomorskim charakterze, na przykład ziołowym lub jogurtowym.
Jeśli chodzi o dodatki, najważniejszą rolę w takich burgerach odegrają przede wszystkim te roślinne. Dodaj do kanapki szatkowaną cebulę czerwoną, świeże liście roszponki lub jarmużu, siekaną słodką paprykę oraz plasterki pomidora. W takiej kompozycji świetnie sprawdzi się ser owczy, mozzarella, mimolette, a także lekko słonawy w smaku ser feta. Charakter tego połączenia doskonale podkreślą zielone i czarne oliwki.
Z czym podawać burgery śródziemnomorskie?
Przygotowujesz burgery w wersji śródziemnomorskiej, ale nie masz pomysłu, z czym je serwować? Możliwości jest mnóstwo — dodatkiem, który sprawdzi się w przypadku każdej kanapki, będą frytki, na przykład te z batatów. W nieco mniej kalorycznym wariancie możesz podawać burgery w towarzystwie świeżej sałatki z kurczakiem i aromatycznymi ziołami. Z bogatego menu kanapek oraz dodatków słyną lokale sieci Pasibus. Tam możesz wypróbować nowe, ciekawe połączenia smaków, wśród których z pewnością zdołasz znaleźć mnóstwo inspiracji dla swojej kuchni. Wpadnij do Pasibusa po najlepsze burgery Kraków!
Jakie napoje pasują do śródziemnomorskich burgerów?
Burgery ze składnikami o śródziemnomorskim charakterze znakomicie łączą się ze wszelkimi orzeźwiającymi napojami. Będą smakować świetnie także z lemoniadą czy oranżadą na bazie owoców cytrusowych, brzoskwiń czy winogron. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, burgery w tym stylu możesz podawać z winami o dowolnym stopniu wytrawności.
- Zewnętrzny materiał partnerski






