Jak przygotowuje się burgery w wersji śródziemnomorskiej?Kuchnia śródziemnomorska słynie z bogactwa smaków i z bardzo pożywnych, zdrowych potraw. Z tego powodu upodobali sobie ją zwłaszcza ci miłośnicy kulinariów, którzy w swoich daniach poszukują nie tylko wyjątkowych doznań dla kubków smakowych, ale i doskonałych wartości odżywczych. Świetnym sposobem na wprowadzenie jej elementów do swojego jadłospisu jest przygotowanie burgerów ze składnikami charakterystycznymi dla tego rejonu świata. Sprawdź, jak się za to zabrać!

Kuchnia śródziemnomorska — jaka jest i co ją wyróżnia?

Kuchnia śródziemnomorska jest kolorowa, różnorodna i pełna najrozmaitszych akcentów smakowych. Pełno w niej świeżych warzyw uprawianych w tym regionie, lokalnych gatunków ryb i owoców morza. Obecne są w niej również liczne wpływy kulinarnych tradycji Słowian Południowych, a także tureckie czy arabskie. W tej kuchni używa się przypraw pochodzących z każdego zakątka Morza Śródziemnego, często wzbogaca też smak i sytość potraw dodatkiem oliwy. W greckich, hiszpańskich czy włoskich tradycjach kulinarnych przewija się wiele rodzajów mięs, przede wszystkim baranina, jagnięcina, wołowina i mnóstwo gatunków ryb.

Jak przygotować burgery w wersji śródziemnomorskiej?

Burgery w tej wersji łączą sytość i łatwość przygotowania amerykańskiej kanapki ze zdrowymi, apetycznymi składnikami charakterystycznymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Taką kombinację można uzyskać na wiele sposobów. Najłatwiej zacząć od klasycznego kotleta wołowego lub przyrządzonego z mieszanki różnych rodzajów mięs, cebuli i przypraw. Potrzebna będzie oczywiście także świeża, chrupiąca bułka, obficie posmarowana sosem o śródziemnomorskim charakterze, na przykład ziołowym lub jogurtowym.

Jeśli chodzi o dodatki, najważniejszą rolę w takich burgerach odegrają przede wszystkim te roślinne. Dodaj do kanapki szatkowaną cebulę czerwoną, świeże liście roszponki lub jarmużu, siekaną słodką paprykę oraz plasterki pomidora. W takiej kompozycji świetnie sprawdzi się ser owczy, mozzarella, mimolette, a także lekko słonawy w smaku ser feta. Charakter tego połączenia doskonale podkreślą zielone i czarne oliwki.

Z czym podawać burgery śródziemnomorskie?

Przygotowujesz burgery w wersji śródziemnomorskiej, ale nie masz pomysłu, z czym je serwować? Możliwości jest mnóstwo — dodatkiem, który sprawdzi się w przypadku każdej kanapki, będą frytki, na przykład te z batatów. W nieco mniej kalorycznym wariancie możesz podawać burgery w towarzystwie świeżej sałatki z kurczakiem i aromatycznymi ziołami. Z bogatego menu kanapek oraz dodatków słyną lokale sieci Pasibus. Tam możesz wypróbować nowe, ciekawe połączenia smaków, wśród których z pewnością zdołasz znaleźć mnóstwo inspiracji dla swojej kuchni. Wpadnij do Pasibusa po najlepsze burgery Kraków!

Jakie napoje pasują do śródziemnomorskich burgerów?

Burgery ze składnikami o śródziemnomorskim charakterze znakomicie łączą się ze wszelkimi orzeźwiającymi napojami. Będą smakować świetnie także z lemoniadą czy oranżadą na bazie owoców cytrusowych, brzoskwiń czy winogron. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, burgery w tym stylu możesz podawać z winami o dowolnym stopniu wytrawności.