Dobór odpowiedniego terminu zbioru kukurydzy to podstawowy czynnik warunkujący powodzenie upraw. Aby uzyskać najwyższą jakość i ilość plonu, należy dostosować czas żniw do warunków klimatycznych, stanowiska oraz odmiany kukurydzy. Inne zasady obowiązują w przypadku kukurydzy na ziarno, a inne – na kiszonkę. Zobacz, czym kierować się podczas opracowywania harmonogramu prac i jak uchronić się przed zwiększonymi ilościami ziarna uszkodzonego.
Kiedy zbierać kukurydzę na ziarno?
Zdaniem ekspertów najlepszy plon można uzyskać po wykształceniu się tzw. czarnej plamki na ziarniaku, która pojawia się około 60 dni po rozpoczęciu wiechowania kukurydzy. Osiągnięcie tego stadium oznacza, że ziarniak uzyskał dojrzałość fizjologiczną i nie pobiera już wody oraz substancji odżywczych z rośliny. Aby prawidłowo określić tę fazę, wystarczy odłamać ziarniak od osadki i zdjąć jego osłonkę. Gdy na wierzchołku kolby pojawia się czarna warstwa, która przechodzi do coraz niżej położonych ziarniaków, to znak, że nastał czas zbiorów. Po wejściu w to stadium wilgotność ziarniaka waha się w granicach 32-35%.
Należy przy tym podkreślić, że zbyt duża wilgotność kolb może powodować straty i prowadzić do uszkodzenia ziaren podczas omłotu. Najbardziej rekomendowanym terminem zbiorów kukurydzy jest drugi tydzień po osiągnięciu stadium czarnej plamki. Właśnie wtedy różnica między zwiększającymi się stratami ziarna a stratami wynikającymi z omłotu jest najmniejsza.
Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?
Postępowanie w przypadku zbiorów kukurydzy na kiszonkę wygląda nieco inaczej. Gotowość do zbiorów jest ustalana na podstawie zawartości suchej masy. Szacuje się, że powinna zawierać się w przedziale od 30 do 35%. Aby sprawdzić, czy nastał czas zbiorów, warto dokonać pomiaru przez suszenie sieczki. Niewielu rolników dysponuje jednak takim przyrządami, dlatego alternatywną metodą – nieco mniej dokładną, ale wciąż rekomendowaną – jest obserwacja linii mlecznej na ziarniakach. Jeżeli znajduje się na wysokości 2/3 ziarniaka, a skrobia nie przekracza połowy wysokości, oznacza to, że kukurydza na kiszonkę może być koszona.
Ile ziarna kukurydzy można uzyskać z 1 hektara?
Plenność kukurydzy to wynikowa kilku czynników m.in. odmiany, warunków glebowych, sposobu nawożenia czy klimatu. Niektóre z nich są zależne od rolnika, a niektóre stanowią czynnik losowy. Nie ulega jednak wątpliwości, że precyzyjne określenie czasu zbiorów znacznie zwiększa szanse na lepszy plon i ogranicza straty powstałe wskutek zniszczenia ziaren.
- Zewnętrzny materiał partnerski